TV-tip 16: Smallville
Superhelden doen het goed op het witte scherm. Films over Marvel-helden als de X-Men, Hulk, Spider-Man of Iron Man doen het al jaren goed, en er staan er voor de komende jaren weer genoeg op het program. Ook concurrent DC Comics is in de bioscoop vertegenwoordigd, zij het wat minder. De laatste tekenen van leven waren The Dark Knight, Watchmen en The Losers. Volgend jaar kunnen we de nu nog bij het grote publiek volledig onbekende DC-superheld Green Lantern verwelkomen, en daarna komt er, als alles goed gaat, een nieuwe film rondom Superman, misschien wel de bekendste superheld uit de DC stal.
Het laatste wat we van Superman gezien hebben in live-action vorm, is Superman Returns, waarin Brandon Routh zijn beste Christopher Reeve-impressie neerzet. Als we echter naar TV kijken, zien we meer activiteit rondom the Last Son of Krypton. Nadat Dean Cain in de jaren '90 zijn versie van Clark Kent neerzette, startte in 2001 een serie over de beginjaren van deze buitenaardse jongen met buitengewone krachten.
Smallville begon, negen jaar geleden, bij het begin: een meterorenregen in het plaatsje uit de titel bracht dood en verderf onder de inwoners, schade, een hoop vreemde groene meteoorfragmenten en.. een ruimteschip. In dit schip vonden Jonathan en Martha Kent een kleine jongen, die zij opvoedden als hun eigen zoon. Je zou kunnen zeggen 'de rest is geschiedenis', maar het is juist die geschiedenis waar de serie zich al negen seizoenen mee bezig houdt.
In al die jaren heeft de serie een grote ontwikkeling doorgemaakt. Begonnen als freak of the week-show, waarbij jonge Clark wekelijks een door meteroorfragmenten beinvloed persoon tegenkomt en deze moet helpen of het hiertegen moet opnemen, groeide de serie langzaam door naar een breed verhaal over de oorsprong van de Kryptoniaan. Seizoen na seizoen, aflevering voor aflevering, werden elementen toegevoegd die uit de films en comics bekend zijn. Af en toe kreeg de tiener meer krachten, zoals heat vision of super-adem, en steeds meer begon hij te leren over zijn oorsprong. We zagen het Fortress of Solitude, de Daily Planet en Lois Lane deed haar intrede in de serie. Allemaal een opbouw naar het moment waarop Clark besloot een strakzittend blauw pak aan te trekken en zichzelf Superman te noemen.
Dat moment is er echter nog niet gekomen; hoe langer de serie voortduurde, hoe minder er overbleef uit de jeugd van Clark Kent om te vertellen. Het moment met de grote S kon niet ver meer weg zijn. Maar de serie is populair, en de introductie van Superman behoort helemaal aan het einde plaats te vinden. Dus werd na een aantal seizoenen stevig geschoven met de binnen DC Comics bekende indeling van de geschiedenis. Clark ging bij de Daily Planet werken, maar had nog geen bijbaantje als superheld. En daarna had hij wel een bijbaantje als superheld, maar zonder heldennaam en kostuum. En daarna wel een heldennaam (de Blur, gebaseerd op de snelheid waarmee hij voorbij raast) en een kostuum, maar niet dat blauwe met de rode cape. Andere DC-helden werden in de serie geïntroduceerd, zoals Green Arrow of Martian Manhunter. Helden die in andere media allemaal na Superman kwamen, gaan hem in Smallville allemaal voor.
Vooral de laatste ontwikkelingen hebben van Smallville een meer boeiende serie gemaakt. Clark is immers maar een brave jongen, en de toevoeging van andere helden en bekende criminelen geeft de serie een leuke dynamiek. Het komende seizoen is het tiende, en laatste. Onlangs werd in een trailer al bekend dat het kostuum uit Superman Returns zijn opwachting zal maken in de serie, en tegen het einde van het seizoen zal Clark zijn lotsbestemming volgen, en de rol van de grootste superheld op Aarde aannemen. Tot die tijd hebben we nog een seizoen lang wilde avonturen van DC-helden voor de boeg.
Smallville, vrijdagen op The CW. Seizoen 10 begint 24 september. In Nederland inmiddels niet meer te zien.
Morgen: politiek incorrect, absurd en geanimeerd.