Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /data/sites/web/breulsorg/data/ZendFramework-1.11.7/library/Zend/Cache/Backend.php on line 66

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /data/sites/web/breulsorg/data/ZendFramework-1.11.7/library/Zend/Cache/Backend.php:66) in /data/sites/web/breulsorg/data/breulslog.live/application/modules/frontend/Bootstrap.php on line 15
Breuls.log / Vaarwel, Nederlandse Antillen
Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

Vaarwel, Nederlandse Antillen

CuraƧaoreageer

Vroeger snapte ik de benaming "de Nederlandse Antillen en Aruba" niet. Ik wist niet dat dat twee landen waren, in plaats van een. Ik wist niet eens dat die zes eilanden niet 'Nederland' waren, maar slechts eilanden binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Waarom Aruba dan los vermeld werd was me dus niet duidelijk.

Toen ik aanstalten maakte op Curaçao te gaan wonen ging ik me een beetje inlezen in de staatkundige structuur. Ik had toen inmiddels al wel meer door wat de situatie was, maar pas vorig jaar snapte ik een beetje hoe de zes eilanden zich tot elkaar verhielden. Op 15 mei 2009, toen we op Curaçao aankwamen, stemde het eiland voor de staatkundige verandering: Curaçao zou een land worden, een status aparte krijgen zoals Aruba die al sinds 1986 heeft, de Nederlandse Antillen zouden verdwijnen.

Dat is vandaag gebeurd. Het land 'Nederlandse Antillen' is weg, het Eilandgebied (lokale term voor wat in Nederland een gemeente is) Curaçao is nu het Land Curaçao. Er is een nieuwe regering, die de komende tijd gaat zorgen voor alleen het eiland, en niet ook nog eens vier andere eilandgebieden.

Voor Sint Maarten geldt hetzelfde: ook zij hebben die status aparte, ook zij zijn 'land binnen het koninkrijk'. De overige drie eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba, vaak afgekort tot 'de BES-eilanden' zijn nu onderdeel van Nederland in de vorm van wat het beste te vergelijken is met gemeenten.

Dit alles resulteert in een kleine verschuiving binnen ons koninkrijk. Beatrix is nu Koningin van vier landen: Aruba, Curaçao, Nederland en Sint Maarten. Nederland heeft nu ook oppervlakte in de tropen. Het hoogste punt van het land is niet meer de Vaalserberg in Limburg, maar Mount Scenery op Saba.

Doordat ik op Curaçao gewoond heb, ben ik meer geïnteresseerd geraakt in de ontwikkelingen op het eiland. Ik volg daarom vandaag, maar eigenlijk bijna dagelijks, het nieuws over en van het eiland. Vandaag hebben veel Nederlandse media natuurlijk aandacht voor de ontmanteling, waaronder de NOS. Zij hebben een liveblog over de activiteiten en leggen uit wat de ontmanteling betekent. Vanavond om tien over zes is er een reportage op Nederland 1.

Nieuws van het eiland zelf is te volgen via o.a. Versgeperst.com en Persbureau Curaçao.


Deprecated: Function create_function() is deprecated in /data/sites/web/breulsorg/data/ZendFramework-1.11.7/library/Zend/Form/Element.php on line 319