Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /data/sites/web/breulsorg/data/ZendFramework-1.11.7/library/Zend/Cache/Backend.php on line 66

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /data/sites/web/breulsorg/data/ZendFramework-1.11.7/library/Zend/Cache/Backend.php:66) in /data/sites/web/breulsorg/data/breulslog.live/application/modules/frontend/Bootstrap.php on line 15
Breuls.log / Kiesregistratie
Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

Kiesregistratie

CuraƧao2 reacties

Dit is volgens mij een beetje raar. Als Nederlander-buiten-Nederland heb je kiesrecht. Da's niet heel gek; je behoort gewoon nog tot de bevolking, ook al sta je niet in het bevolkingsregister. Prima. Maar om te kunnen stemmen moet je aangeven hoe je dat wilt doen. Da's ook niet heel vreemd.

De Gemeente Den Haag heeft dat al een tijdje geleden uitgelegd: geef je bij ons op, en wij regelen dat je kunt stemmen. Nu ben ik momenteel nog in Curaçao, maar in juni, wanneer de verkiezingen zijn, ben ik al lang ende breed in Nederland (tenzij die aswolk blijft hangen, maar dat zien we nog wel). Ik moet me nu dus registeren, maar kan wel gewoon in Nederland stemmen. Dat zal ik dan helaas in Den Haag moeten doen, dus even naar het stembureau wandelen op verkiezingsdag is er niet bij.

Prima. Dus ik ben het formulier op de site van Den Haag gaan invullen. Ik werk zelf als ontwikkelaar van e-formulieren voor lokale overheden, dus mijn verwachting was: DigiD voor de login, formulier invullen, verzenden, klaar. Door met DigiD in te loggen zouden mijn gegevens gevalideerd zijn, en kan men dus controleren dat ik Nederlands staatsburger ben. Een koppeling tussen website en gemeentekantoor zorgt voor de verzending. Eitje!

Niet dus. Het formulier kan wel online worden ingevuld, maar aan het einde van de rit krijg je een PDF voorgeschoteld, vergezeld van een postadres. Even opsturen graag. Pardon? Opsturen? Met het tempo van de posterijen hier kan ik het formulier beter meenemen naar Nederland en aldaar op de post doen. Ik ben zelf immers eerder in Nederland dan die post. 

Dat ga ik dus wellicht maar doen, in de hoop dat ik dan niet te laat ben met de kiesregistratie. Anders zal ik deze ronde moeten overslaan. Maar dit brengt naar mijn idee wel een vreemd punt aan het licht: door het hele land zijn gemeenten bezig allerlei diensten online beschikbaar te maken. Samen met leveranciers wordt gewerkt aan formulieren, applicaties en dergelijke voor het gereed maken van inzage in gegevens via de website, elektronische formulieren zodat je niet naar het gemeentehuis hoeft en meer van dat soort zaken. Online je GBA-uittreksel aanvragen, online je WOZ-beschikking inzien, online je verhuizing doorgeven. Allemaal 'handigheden'.

Een kiesregistratie voor Nederlanders in het buitenland echter is geen 'handigheid'. Gezien de grote afstand die een fysiek formulier moet afleggen en de tijdgebondenheid van dit type formulier (je zal maar pas eind mei bedenken dat je je moet registreren), is juist hier een online-te-verzenden formulier een absolute must. Om nog te zwijgen over het automatisch kunnen verwerken van formulieren wanneer deze elektronisch binnenkomen.

Wat mij betreft dus een misser van de Gemeente Den Haag.

Reacties

Peter Breuls •

Ja, dat zou erg handig zijn. Maar ik denk dat men dat toch een paar stappen te tricky vindt.


Deprecated: Function create_function() is deprecated in /data/sites/web/breulsorg/data/ZendFramework-1.11.7/library/Zend/Form/Element.php on line 319