Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /data/sites/web/breulsorg/data/ZendFramework-1.11.7/library/Zend/Cache/Backend.php on line 66

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /data/sites/web/breulsorg/data/ZendFramework-1.11.7/library/Zend/Cache/Backend.php:66) in /data/sites/web/breulsorg/data/breulslog.live/application/modules/frontend/Bootstrap.php on line 15
Breuls.log / Terug naar Nederland
Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

Terug naar Nederland

CuraƧao4 reacties

Het is nu bijna elf maanden geleden dat ik iedereen in Nederland gedag zei om een tijdje te gaan vertoeven op Curaçao. Het zou een jaar duren, daarna zou ik gewoon weer terug zijn. Vantevoren wist ik niet hoe ik daar een jaar later tegenaan zou kijken. Zou ik helemaal klaar zijn met het eiland en weer gewoon terug willen naar mijn vertrouwde plekjes in Rotterdam, of zou ik helemaal geen zin hebben in dat drukke koude land en gewoon relaxed in de zon willen blijven wonen?

Nou, een beetje van beide, eigenlijk. Ik ben wel klaar hier. Ik heb alles gezien wat ik wilde zien, gedaan wat ik wilde doen en dat met veel verschillende, interessante, leuke en gezellige collega's, vrienden en vage kennisen. Heb het enorm naar mijn zin gehad tijdens happy hours, middagjes strand, avondjes uit, etentjes, barbecues (al dan niet op het strand), bergbeklimmingen, wakeboarden en wat dies meer zij. En het dagelijks leven op het eiland is geweldig: niemand maakt zich druk, iedereen is vriendelijk en alles gaat simpeler. De gemeenschap hier is klein, de afstanden zijn (met de auto) kort, de sfeer is relaxed.

In Nederland heb ik echter een ander leven; misschien wat drukker, misschien wat meer verweven in een media-gehypte consumentenmaatschappij, waar het belangrijk is om jezelf te profileren en ervoor te zorgen dat je alles hebt wat je wilt (of, althans, om daarnaar te streven). In Nederland, zo lijkt het vanaf hier, zijn er meer problemen, moet je je met meer zaken bezighouden en kun je niet elke dag relaxed in je korte broek lopen.

En toch wil ik graag weer terug. Ik ben namelijk een consument, iemand met geld om uit te geven en dat graag spendeert aan een gadgetje links, een DVD'tje rechts of een boek, een broek, een thuisbezorgmaaltijd of een nieuwe gameconsole. Da's hier op het eiland toch allemaal minder; hier duik ik niet even een Selexyz-filiaal in, kan ik niet struinen door de DVD's bij Free Record Shop, leuke dingen kijken bij Media Markt of gewoon door de Hoogstraat, via de Koopgoot naar de Lijnbaan lopen en van de stad genieten. Kan ik niet op de trein naar Amsterdam springen, een krant kopen of in hoge snelheid iets downloaden. Er is geen on demand tv (althans, niet bij ons), geen H&M, geen sandwiches bij Albert Heijn en geen mobiel internet op mijn telefoon.

Aan de andere kant is er in Nederland geen strand waar het altijd warm is, met helder blauw water en palmbomen, is er geen overvloed aan Polar bier, geen lomito (als sate of in een burrito). Is het in de winter donker en in de zomer te warm, moet je regelmatig een jas aan als je naar buiten gaat en drink je je bier niet op het strand maar in de kroeg.

Beide landen hebben hun aantrekkingskracht. Ik ben in beide landen thuis. Echter; ik zou op Curaçao nog jaren kunnen wonen, maar toch behoefte houden aan een stukje Nederland. Andersom is dat minder, al zal ik, wonend in Nederland, nog graag teruggaan naar Curaçao.

Je ziet het dus al aankomen: ik ga terug naar Nederland. Na een jaartje in de zon wordt het tijd om het oude ritme weer op te pakken. Ik werk hier voor Ayo, een softwarebedrijf, waar ik vijf dagen in de week voor actief ben. In Nederland zit ik minder dagen op kantoor en meer dagen thuis aan FOK! te werken. Ik ben het afgelopen jaar minder intensief voor FOK! bezig geweest, wat aan de ene kant enorm verhelderend is (afstand nemen biedt perspectief, wat wel nodig is soms) en aan de andere kant de wil om er weer flink mee aan de slag te gaan weer een beetje opbouwt.

Het is ook een kwestie van omgeving, van een eigen stekkie. Ik heb thuis, in Nederland, mijn eigen flatje. Met mijn eigen huiskamer en mijn eigen, naar mijn idee optimaal ingerichte, werkkamer. Met mijn eigen HDTV, luie stoel, keuken en ruime bureau om aan te werken. Met de AH om de hoek voor een snelle verse lunch, of de Subway op loopafstand. Ik heb er vrienden, familie en een kat.

Ik kan doorgaan met opsommen, maar da's alleen maar saai. Ik heb het naar mijn zin in Curaçao, maar het is tijd. Veel van degenen met wie ik hier omga zijn alweer vertrokken of gaan dat binnenkort doen, het jaar zit er bijna op, het is tijd.

Over een maand ben ik terug. Biertje doen?

Reacties


Deprecated: Function create_function() is deprecated in /data/sites/web/breulsorg/data/ZendFramework-1.11.7/library/Zend/Form/Element.php on line 319